FLORA Balance mini dla kotów i psów - Vetfood
Opakowanie: 30 mini kapsułek.
FLORA Balance - właściwości i dawkowanie
FLORA Balance - preparat dla psów i kotów, połączenie probiotyku z prebiotykiem, czyli synbiotyk. Składniki aktywne preparatu wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego i wpływają na odbudowę prawidłowej mikroflory jelitowej u zwierząt.
Bakterie Lactobacillus acidophilus posiadają zdolność do hydrolizy mocznika, co pozwala z jednej strony na zmniejszenie jego endogennej produkcji, jak również obniżenie jego stężenia we krwi u pacjentów cierpiących na przewlekłą niewydolność nerek.
FLORA Balance - wskazania
- redukcja stężenia mocznika w przewlekłej niewydolności nerek
- nieprawidłowa dieta
- antybiotykoterapia (w trakcie i po kuracji)
- zaburzenia trawienne związane z błędami dietetycznymi, w tym nagłą zmianą diety oraz wiekiem zwierzęcia (osobniki starsze)
- choroby przewodu pokarmowego i trzustki przebiegające z zaburzeniem mikroflory jelitowej, uszkodzeniem enterocytów i spadkiem odporności lokalnej
- choroby przewodu pokarmowego wynikające z czynników stresowych
- choroby przewodu pokarmowego o charakterze autoimmunoagresji, choroby nowotworowe
- nietolerancja i alergia pokarmowa
- choroby przewodu pokarmowego innego tła - zapalne, pasożytnicze itp
Dawkowanie
Preparat występuje w formie kapsułek, które można otwierać, a zawartość mieszać z pokarmem - innowacyjna technologia mikrokapsułkowania.
Dziennie zaleca się podawać 1 kapsułkę na każde 5 kg masy ciała zwierzęcia.
Preparat wymieszać z pokarmem suchym, mokrym lub wodą. Rekomendowana porcja dzienna może zostać rozłożona na kilka posiłków. Rekomendowany okres podawania: minimum 7 dni lub według zaleceń lekarza weterynarii.
Sposób działania składników
Lactobacillus acidophilus – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów takich jak Salmonella, Escherichia coli i Clostridium perfringens. Aktywnie uczestniczy w syntezie witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Specyfika Lactobacillus acidophilus polega na zdolności do hydrolizy mocznika, co pozwala z jednej strony na zmniejszenie jego endogennej produkcji, jak również wspomaga obniżenie jego stężenia we krwi w trakcie przewlekłej niewydolności nerek.
Lactobacillus plantarum – wspiera działanie redukujące zmiany w strukturze mikroflory przewodu pokarmowego, które pojawiają się zazwyczaj w wyniku działania długotrwałego czynnika stresowego.
Lactobacillus rhamnosus – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów. Zdolność hamowania kolonizacji błony przewodu pokarmowego przez Clostridium perfringens u psów sięga 80%. Metabolity produkowane przez Lactobacillus rhamnosus stymulują odporność lokalną i ogólną organizmu. Dodatkowo przez wzbogacenie diety w powyższy szczep stwierdzono wyższą wrażliwość receptorów na insulinę i efektywniejszą utratę masy ciała w procesie odchudzania. Wykazano również zwiększone stężenie GABA – neuroprzekaźnika, który łagodzi zaburzenia nastroju i zmniejsza poziom odczuwanego lęku.
Inulina –prebiotyk, frakcja rozpuszczalnego włókna pokarmowego, wpływa korzystnie na wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej, stymuluje rozwój bakterii z grupy Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Kwaśne metabolity korzystnej mikroflory uniemożliwiają wzrost bakterii potencjalnie patogennych.
Stężenie na 1g
Lactobacillus plantarum (5,2 x 10^8 cfu/g),
Lactobacillus rhamnosus (4,7 x 10^9 cfu/g)
Lactobacillus acidophilus (5,2 x 10^9 cfu/g)