4Vets Natural Urinary Non-Struvit dieta dla kota ze schorzeniami dróg moczowych
Opakowanie: 185g
Żurawina – zawarty w owocu kwas hipurowy wykazuje działanie bakteriostatyczne, ponadto występująca proantocyjanidyna, łącząc się z fimbriami bakterii, inaktywuje adhezyny, dzięki czemu uniemożliwia ich przyleganie do komórek nabłonka dróg moczowych. Żurawina skutecznie obniża pH moczu, co skutkuje mniejszym namnażaniem się bakterii w pęcherzu moczowym i drogach wyprowadzających mocz. Dzięki tym właściwościom wspomaga proces leczenia zakażeń oraz nawracających, przewlekłych infekcji dróg moczowych u kotów.
Wysoka jakość białka – karma bazująca na źródłach pełnowartościowego białka zwierzęcego: indyka i jagnięciny. Ograniczona podaż wysokiej jakości białka pokrywa zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne, ale jednocześnie nie powoduje ich nadmiernego katabolizowana i powstawania produktów, które mogłyby zaburzać pracę nerek.
Olej z łososia – obecne w oleju rybnym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 hamują powstawanie mediatorów stanu zapalnego, poprawiają funkcjonowanie nerek zwłaszcza u starzejących się kotów.
Drożdże piwne suszone (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów) – wywierają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Drożdże posiadają wysoką wartość biologiczną oraz wysoką zawartość witamin z grupy B, których niedobory odpowiadają za tworzenie się kryszta- łów szczawianowo-wapniowych.
DL-metionina – posiada właściwości zakwaszające mocz, które ograniczają ponowne tworzenie się kamieni struwitowych. Kamienie struwitowe, czyli fosforanowo-amonowo-magnezowe tworzą się w moczu o odczynie zasadowym. Substancja polecana dla kotów z nawracającymi problemami dolnych dróg moczowych.
Zalecenia
Przed użyciem zaleca się konsultację z lekarzem weterynarii. Dietę zaleca się stosować od 5 do 12 tygodni w celu rozpuszczenia kamieni struwitowych oraz do 6 miesięcy w celu ograniczenia ponownego ich tworzenia. Zalecana dzienna dawka przedstawiona jest w tabeli na opakowaniu. Kotu należy zapewnić stały dostęp do świeżej wody do picia.
Skład
indyk 44% (wątroba, mięso, serca, filet z piersi, żołądki, skórki), jagnięcina 8% (płuca), olej, z łososia 1%, chlorek sodu, chlorek potasu, węglan wapnia, suszone drożdże piwne 0,2%, (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów), suszona żurawina 0,02%
Składniki analityczne: białko surowe – 10%, tłuszcz surowy – 5%, popiół surowy – 1,5%, włókno surowe – 0,4%, wilgotność – 80%, sód - 0,45%, potas – 0,3%, wapń – 0,19%, fosfor – 0,17%, chlorki – 0,8%, siarka – 0,1%, magnez – 0,01%, tauryna ogółem – 0,109%.
Dodatki dietetyczne/kg: Witamina D3 – 240 IU, Witamina C (kwas askorbinowy) – 1050 mg, Witamina E – 95 mg, Cynk (chelat cynkowy wodzianu glicyny, tlenek cynku) – 13 mg, Niacyna – 6 mg, B1 (monoazotan tiaminy) - 3,75 mg, Miedź (siarczan miedzi, pięciowodny) – 2 mg, Witamina B2 (ryboflawina) – 1,9 mg, Witamina B6 – 1,9 mg, Mangan (siarczan manganu, jednowodny) – 0,5 mg, Jod (jodan wapnia, bezwodny) – 0,4 mg, Kwas foliowy – 0,12 mg, Biotyna – 0,09 mg, Witamina B12 – 0,012 mg, Tauryna – 800 mg.
Substancje zakwaszające mocz/kg: chlorek amonu – 0,2 g, DL-metionina – 300 mg.